Върховната административна прокуратура възложи проверка на законността за изпълнение на договори

...
Върховната административна прокуратура възложи проверка на законността за изпълнение на договори
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява как болниците работят със здравната каса

Върховната административна прокуратура разпореди инспекция на законността за осъществяване на контракти за оказване на здравна и дентална помощ, подписани от здравната каса, оповестиха от прокуратурата. Проверката е предоставена на шефа на касата Дечо Дечев, тъй като той има " пълномощията за осъществяване на надзор и налагане на наказания по Закона за здравното обезпечаване ". Проверката ще е за дейността на лечебни заведения, лекари и зъболекари, плащана по линия на НЗОК.

Контролните органи на касата ще ревизират отчетните документи на лечебните заведения. Те би трябвало " да правят надзор по законосъобразността на финансовата активност на изпълнителите на здравна помощ по договорите им с районните здравни каси ", да ревизират дали пациенти се плащали за лекуването си, дали това е било основателно. Ще се ревизира и дали лечебни заведения и лекари обезпечават налична и качествена здравна помощ по отношение на договорите си с касата. Внимание ще се обърне и на медицинските произведения, които лечебните заведения обезпечават и които касата заплаща изцяло или отчасти, а също и " сходството сред оказаната здравна и/или дентална помощ и заплатените за нея суми от НЗОК " и дали пациентите получават финансови документи за всички заплатени от тях суми.

Проверката би трябвало да е завършила до два месеца. След това ВАП чака информация за установените нарушавания, подхванатите ограничения и дейности за премахване на разкритите случаи на неспазване на закона и за санкциониране на отговорните лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР